Gastroskopija

Home / Nekategorizirano / Gastroskopija
Gastroenterologija i hepatologija - Poliklinika Obad - Gastroskopija

Gastroskopija

Gastroskopija je dijagnostička metoda koji omogućava liječniku pregled vašeg jednjaka, želuca i prvog dijela tankog crijeva (dvanaesnika). Ispitivanje se obavlja pomoću uskog, fleksibilnog instrumenta poput teleskopa u obliku cijevi, kojeg nazivamo endoskop. Endoskop se stavlja kroz usta, prolazi jednjak do želuca.
Pretraga uključuje i test na želučanu bakteriju Helicobacter Pylori.

Zašto?

Gastroskopijom se može otkriti što uzrokuje simptome kao što su probavne smetnje, bolovi u gornjem trbuhu, povraćanje i krvarenje. Također se koristi za provjeru da li postoji upala, ulkus želuca (čir) ili rani znakova karcinoma.

Tijekom postupka, liječnik može uzeti jednu ili više biopsija (malih uzoraka tkiva) za ispitivanja u laboratoriju.

Kako se pripremiti za gastroskopiju?

Gastroskopija se rutinski obavlja ambulantno. Kako bi vaš liječnik dobro vidio sluznicu želuca i dvanaesnika, vaš želudac mora biti potpuno prazan. Da bi ispraznili želudac, morate slijediti upute o pripremi za gastroskopiju. U principu, ne smijete jesti ni piti šest do osam sati prije testa. Može vam biti dopušteno poneki gutljaj tekućine do 2 sata prije pregleda.

Ako inače uzimate lijekove (npr. tablete za krvni tlak), uzmite ih kao i obično, sa malim gutljajem vode, osim ako vam liječnik izričito zabrani. Ako ste alergični na bilo koji lijek ili ako imate astmu, peludnu groznicu ili ekcem ili ako uzimate lijekove koji razrjeđuju krv – o tome trebate obavijestiti svog liječnika ili medicinsku sestru.

Gastroskopiju možete obaviti i u blagoj anesteziji kako bi se osiguralo da ste opušteni i da ne osjećate bol ili neugodu tijekom postupka.

Nalaz ćete dobiti odmah nakon procedure. Ako ste imali biopsiju, rezultate biopsije – PHD (pato-histološku dijagnozu) ćete dobiti nekoliko dana kasnije.