Holter monitor – JHM

Home / Nekategorizirano / Holter monitor – JHM
Holter - Poliklinika Obad - Holter monitor

Holter monitor – JHM

Preuzeto sa: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/holter-monitor

Holter monitor je vrsta prijenosnog elektrokardiograma (EKG). Zapisuje električnu aktivnost srca neprekidno tijekom 24 sata ili duže dok ste daleko od liječničke ordinacije. Standardni EKG ili “mirovanje” jedan je od najjednostavnijih i najbržih testova koji se koriste za procjenu srca. Elektrode (male, plastične naljepnice, koje se lijepe na koži) postavljaju se na određenim mjestima na prsima i trbuhu. Elektrode su žicama povezane s EKG aparatom. Zatim se električna aktivnost srca može izmjeriti, zabilježiti i ispisati. U tijelo se ne šalje električna energija.

Prirodni električni impulsi koordiniraju kontrakcije različitih dijelova srca. To održava protok krvi onako kako bi trebao. EKG bilježi ove impulse kako bi pokazao koliko brzo srce kuca, ritam srca (stabilan ili nepravilan) te snagu i vrijeme električnih impulsa. Promjene na EKG-u mogu biti znak mnogih stanja povezanih sa srcem.

Ilustracija uređaja za praćenje holtera na ljudskom tijelu

 

Vaš liječnik može zatražiti Holter monitor EKG-a ako imate simptome poput vrtoglavice, nesvjestice, niskog krvnog tlaka, trajnog umora (umora), a lupanje srca i EKG test u mirovanju ne pokazuju jasan uzrok.

Na prsima nosite iste takve naljepnice s EKG elektrodama, a elektrode su žicama povezane s malim prijenosnim uređajem za snimanje.

Određene aritmije (abnormalni srčani ritmovi) mogu se javiti samo povremeno. Ili se mogu pojaviti samo pod određenim uvjetima, poput stresa ili aktivnosti. Aritmije ove vrste teško je zabilježiti na EKG-u koji se radi u ordinaciji. Zbog toga bi liječnik mogao preporučiti snimanje Holterom kako bi dobio veće šanse za „hvatanje“ bilo kakvih abnormalnih otkucaja srca ili ritma koji mogu uzrokovati simptome. Neki Holterovi monitori imaju i značajku praćenja događaja koju aktivirate kad primijetite simptome.

 

Dobit ćete upute o tome koliko dugo ćete trebati nositi monitor (obično od 24 do 48 sati), kako voditi dnevnik svojih aktivnosti i simptoma tijekom testa te upute o osobnoj njezi i aktivnostima, koje uključuju održavanje uređaja suhim tijekom nošenja istoga.

Zašto bi mi trebao Holter monitor?

Neki razlozi zbog kojih vaš pružatelj zdravstvenih usluga zahtijeva snimanje događaja Holter monitorom uključuju:

 • Za procjenu bolova u prsima koji se ne mogu reproducirati testiranjem vježbanja
 • Za procjenu ostalih znakova i simptoma koji mogu biti povezani sa srcem, kao što su umor, otežano disanje, vrtoglavica ili nesvjestica
 • Za prepoznavanje nepravilnih otkucaja srca ili lupanja srca
 • Za procjenu rizika od budućih događaja povezanih sa srcem u određenim uvjetima, poput hipertrofične kardiomiopatije (zadebljali zidovi srca), nakon srčanog udara koji je prouzročio slabost lijeve strane srca ili Wolff-Parkinson-White-ovog sindroma (gdje abnormalni električni provodni put postoji unutar srca)
 • Da biste vidjeli koliko dobro radi pacemaker
 • Da bi se utvrdilo koliko dobro djeluje liječenje složenih aritmija
 • Možda postoje drugi razlozi zbog kojih vaš liječnik preporučuje upotrebu Holterovog monitora.

Koji su rizici postupka snimanja Holter monitorom?

Holterov monitor jednostavan je način za procjenu rada srca. Rizici povezani s Holterovim monitorom su rijetki, skoro zanemarivi:

 • Može biti teško držati elektrode zalijepljenima na koži i možda će biti potrebna dodatna traka.
 • Možda će biti neugodno kad se skinu ljepljive elektrode i traka.
 • Ako su elektrode uključene dulje vrijeme, mogu uzrokovati razgradnju tkiva ili iritaciju kože na mjestu primjene.
 • Mogu postojati i drugi rizici, ovisno o vašem specifičnom zdravstvenom stanju. Prije nošenja monitora obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom.

Određeni čimbenici ili uvjeti mogu ometati ili utjecati na rezultate očitavanja Holter monitora. Oni uključuju, ali nisu ograničeni na:

 • Neposredna blizina magneta, detektora metala, visokonaponskih električnih žica i električnih uređaja poput brijača, četkica za zube i mikrovalnih pećnica. Mobiteli i MP3 uređaji također mogu ometati signale i trebaju biti udaljeni najmanje 6 inča od kutije monitora.
 • Pušenje ili upotreba drugih oblika duhana
 • Određeni lijekovi
 • Prekomjerno znojenje, što može dovesti do otpuštanja ili odvajanja vodova

Kako se pripremiti za Holter monitor?

 • Vaš će vam zdravstveni djelatnik objasniti postupak i možete postavljati pitanja.
 • Ne trebate postiti (ne jesti ni piti).
 • Vaš davatelj zdravstvenih usluga može zatražiti drugu specifičnu pripremu – u ovisnosti o vašem zdravstvenom stanju.

Što se događa tijekom snimanja Holter monitorom?

Snimanje Holter monitorom uglavnom se vrši ambulantno. Postupci se mogu razlikovati ovisno o vašem stanju i praksi vaših zdravstvenih radnika.

Općenito, snimanje Holter monitorom slijedi ovaj postupak:

 1. Zamolit će Vas da uklonite sav nakit ili druge predmete koji mogu ometati čitanje.
 2. Poštujući Vašu privatnost, od vas će se tražiti da uklonite odjeću od struka prema gore kako bi se elektrode mogle pričvrstiti na vaša prsa.
 3. Područja na kojima se postavljaju flasteri s elektrodama čiste se, a u nekim slučajevima vlasi se mogu obrijati ili ošišati tako da se elektrode čvrsto zalijepe za kožu.
 4. Elektrode će biti pričvršćene na vaša prsa i trbuh. Holter monitor bit će spojen na elektrode žicama. Mala kutija za monitor može se nositi oko struka, ili se može pričvrstiti za remen ili džep.
 5. Saznajte hoćete li morati mijenjati baterije na monitoru. Budite sigurni da znate kako se to radi i imate li pri ruci dodatne baterije.
 6. Nakon što ste priključeni na monitor i dobili upute, možete se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima, poput posla u uredu, kućanskih poslova i vježbanja, osim ako vam liječnik ne kaže drugačije. To će vašem zdravstvenom radniku omogućiti da prepozna probleme koji se mogu pojaviti samo kod određenih aktivnosti.
 7. Dobit ćete uputu da vodite dnevnik svojih aktivnosti dok nosite monitor. Zapišite datum i vrijeme svojih aktivnosti, posebno ako se pojave bilo kakvi simptomi, poput vrtoglavice, lupanja srca, bolova u prsima ili drugih prethodno iskusnih simptoma.

Što nakon snimanja Holter monitorom?

 • Možete se vratiti svojoj uobičajenoj prehrani i aktivnostima, osim ako vas liječnik drugačije ne uputi.
 • Općenito, nema posebne brige nakon Holterovog snimanja monitora.
 • Obavijestite svog liječnika ako se pojave bilo kakvi znakovi ili simptomi koje ste imali prije snimanja (na primjer, bol u prsima, otežano disanje, vrtoglavica ili nesvjestica).
 • Vaš liječnik može vam nakon postupka dati druge upute, ovisno o vašoj situaciji.