Faktori rizika za bolesti srca

Home / Nekategorizirano / Faktori rizika za bolesti srca
Kardiologija - Poliklinika Obad

Faktori rizika za bolesti srca

Faktori rizika za bolesti srca

 

Čimbenici rizika za kardiovaskularne bolesti (bolesti srca) faktori su koji povećavaju vaše šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Brojni su faktori rizika. Na neke možete utjecati sami, na druge ne možete.

Glavni čimbenici rizika su:

 • Pušenje
 • Visoki krvni tlak
 • Dijabetes
 • Nedostatak vježbe
 • Nezdrave prehrambene navike
 • Imati previse kilograma
 • Visoka razina kolesterola
 • Alkohol
 • Dob
 • Spol
 • Obiteljska povijest

Pušenje

Pušenje je štetno za vaše srce i krvne žile. Ugljični monoksid u dimu smanjuje količinu kisika koji vam dođe u srce. Nikotin oštećuje sluznicu krvnih žila, čineći ih tvrdima. To kolesterolu i masti olakšava blokiranje krvnih žila. Kao rezultat, vaše krvne žile se sužavaju i povećava se rizik od razvoja srčanih bolesti.

Visoki krvni tlak

Visok krvni tlak može naštetiti sluznici krvnih žila. To olakšava nakupljanje kolesterola i masti u sluznicama ovih krvnih žila, sužavajući ih i povećavajući rizik od razvoja srčanih bolesti.

Dijabetes

Visoka razina šećera u krvi može oštetiti sluznicu krvnih žila. To olakšava nakupljanje kolesterola i masti u sluznici krvnih žila, sužavajući krvne žile. To se naziva arterioskleroza ili otvrdnjavanje arterija.

Nezdrave prehrambene navike

Što je više zasićenih masnoća i transmasti u vašoj hrani, to je veći rizik od kardiovaskularnih bolesti. Transmasne masti su nezasićene masti koje čak više štete vašem zdravlju od zasićenih masti. Povećava vaš ‘loš’ kolesterol, omogućujući nakupljanje slojeva masti u sluznici krvnih žila. Kao rezultat, vaše se krvne žile začepe i povećava se rizik od razvoja srčanih bolesti.

Imati previše kilograma

Prekomjerna tjelesna masa može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući:

 • Dijabetes
 • Viša razina kolesterola
 • Visoki krvni tlak

Dijabetes, viša razina kolesterola i visoki krvni tlak mogu prouzročiti oštećenje sluznice krvnih žila. To olakšava nakupljanje kolesterola i masti u sluznicama ovih krvnih žila, sužavajući ih i povećavajući rizik od razvoja srčanih bolesti.

Visoka razina kolesterola

Kako kolesterol putuje vašim tijelom, ‘loši’ kolesterol ugrađuje se u sluznicu krvnih žila. Kao rezultat, vaše se krvne žile mogu začepiti i povećava se rizik od razvoja srčanih bolesti. ‘Loš’ kolesterol uzrokuje jesti hranu s visokim udjelom zasićenih masti i trans masti. Transmasne masti su nezasićene masti koje čak više štete vašem zdravlju od zasićenih masti.

Alkohol

Rizik da alkohol šteti vašem zdravlju ovisi o ukupnoj količini koju pijete i načinu pijenja. Pod uzorkom pijenja podrazumijevamo količinu alkohola koju osoba popije u tjednu i koliko često. Neka su istraživanja otkrila da mala, redovita količina alkohola može imati pozitivan učinak na zdravlje. To ne umanjuje činjenicu da alkohol štetno djeluje na srčani mišić:

Alkohol usporava električne signale u vašem srcu, čineći kontrakcije srčanog mišića manje učinkovitima.

Alkohol ima otrovni učinak na proteine ​​koji su važni za pumpnu funkciju vašeg srca.

Nadalje, alkohol može dovesti do sljedećeg:

 • Povećanje krvnog tlaka
 • Povećanje adrenalina u krvi. To je jedan od uzroka srčane aritmije (nepravilan rad srca).

Dob

Rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti raste kako starimo. Što smo stariji, to je važnije izbjegavati čimbenike rizika na koje imamo određeni utjecaj. Imati zdrave prehrambene navike, održavanje zdrave težine, dovoljno vježbanja i nepušenje igraju važnu ulogu u tome.

Spol

Postoje razlike između muškaraca i žena kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti. Muškarci imaju veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti kada su relativno mladi, dok su žene pogođene kasnije u životu, često nakon menopauze.

Obiteljska povijest

Ako su članovi vaše uže obitelji, poput roditelja, braće i / ili sestara, razvili kardiovaskularne bolesti prije 60. godine, imat ćete i povećani rizik od razvoja srčanih bolesti.

Čimbenici rizika međusobno se ojačavaju. Zbog toga imate još veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.