Kolonoskopija

Home / Nekategorizirano / Kolonoskopija
Kolonoskopija - poliklinika Obad

Kolonoskopija

Kolonoskopija je sigurna, učinkovita metoda za vizualno ispitivanje sluznice crijeva pomoću dugog, fleksibilnog, cjevastog instrumenta (kolonoskopa) koji na vrhu ima malu kameru. Koristi se za dijagnosticiranje problema debelog crijeva i rektuma, te za obavljanje biopsija i uklanjanje polipa debelog crijeva. Većina kolonoskopija se izvodi ambulantno uz minimalne neugodnosti i nelagodu. Proceduru izvode liječnici gastroenterolozi priznati kao specijalisti u dijagnostici i liječenju poremećaja crijeva.

Kome treba kolonoskopija? 

Vaš liječnik vam može preporučiti kolonoskopiju ukoliko imate promjene u funkciji crijeva (izmjene proljeva i zatvora) ili krvarenje, što ukazuje na mogući problem debelog crijeva ili rektuma. Kolonoskopija je potrebna za:

  • Provjeru neobjašnjivih bolova u abdomenu
  • Provjeru upalne bolesti crijeva (kolitis)
  • Potvrdu nalazi polipa ili tumori nađenih drugim metodama
  • Pregled crijeva pacijenata kod kojih je nađena krv u stolici
  • Praćenje bolesnika s anamnezom polipa ili raka debelog crijeva

Prema Hrvatskom registru za rak, rak debelog crijeva zauzima drugo mjesto po učestalosti kod ukupne populacije. Zbog toga je preporuka Svjetskog gastroenterološkog društva jest da je kolonoskopija potrebna svakoj osobi iznad 50 godina starosti, bez obzira na simptome, a osobe kod kojih je netko u bližoj obitelji imao rak debelog crijeva, prvu kolonoskopiju trebale bi učiniti najkasnije sa 40 godina starosti.

Što nakon kolonoskopije? 

Ukoliko je pregled učinjen u kratkotrajnoj anesteziji, bit ćete prebačeni u posebnu sobu za buđenje do potpunog oporavka. Potrebno je povesti sa sobom pratnju zbog toga što zbog sedacije ne smijete upravljati motornim vozilima.

Nalaz kolonoskopije dobiti ćete odmah. Ukoliko je uzeta biopsija nalaz biopsije stiže za par dana.

Možete osjećati napuhnutost par sati nakon pregleda uz puštanje plinova pri čemu se prazni zrak koji je upuhnut u crijeva tijekom pretrage. Možete primijetiti i malo krvi s prvom stolicom.