Ultrazvuk - poliklinika Obad - Suvremeni ultrazvučni – color-doppler aparati

Color Doppler ultrazvuk

je medicinska tehnika snimanja koja koristi zvučne valove za stvaranje slika protoka krvi unutar tijela. Riječ je o neinvazivnom i bezbolnom postupku kojim se može vizualizirati protok krvi u arterijama i venama, kao i kretanje srčanih komora i zalistaka.

Color Doppler ultrazvuk koristi sondu, koja je ručni uređaj koji šalje i prima zvučne valove. Sonda se postavlja na kožu i nanosi se gel koji pomaže prijenos zvučnih valova. Sonda šalje visokofrekventne zvučne valove koji se odbijaju od tkiva i organa unutar tijela i vraćaju u sondu. Pretvornik zatim te zvučne valove pretvara u električne signale, koje računalo obrađuje i prikazuje na ekranu kao slike.

Jedna od ključnih značajki Color Doppler ultrazvuka je korištenje boje za vizualizaciju protoka krvi. Kada sonda šalje zvučne valove, ona također mjeri brzinu i smjer protoka krvi. Ove se informacije zatim koriste za izradu karte boja, s različitim bojama koje predstavljaju različite brzine i smjerove protoka krvi. Crvena i plava boja često se koriste za predstavljanje smjera protoka krvi, pri čemu crvena označava protok prema sondi, a plava označava protok od sonde.

Color Doppler ultrazvuk obično se koristi za

procjenu protoka krvi u srcu, arterijama i venama, kao i za procjenu funkcioniranja srčanih komora i zalistaka. Također se može koristiti za procjenu protoka krvi u drugim dijelovima tijela, kao što su jetra, bubrezi i prostata.

Općenito, Color Doppler ultrazvuk vrijedan je alat za dijagnosticiranje i praćenje širokog spektra medicinskih stanja, uključujući bolesti srca, vaskularne bolesti i razne vrste infekcija. To je siguran i učinkovit način vizualizacije protoka krvi i može pomoći liječnicima da donesu informirane odluke o liječenju.