Endokrinologija - Poliklinika dr. Obad - Split

Ambulanta za endokrinologija - Poliklinika Obad Endokrinologija

je medicinska specijalnost koja se bavi endokrinim sustavom, a to je sustav žlijezda i hormona koji reguliraju različite funkcije u tijelu.Endokrini sustav ima ključnu ulogu u održavanju homeostaze, odnosno ravnoteže u tijelu.Usko surađuje sa živčanim sustavom kako bi koordinirao i regulirao različite funkcije, uključujući rast i razvoj, metabolizam i reproduktivnu funkciju.

Endokrine žlijezde proizvode hormone, koji su kemijski glasnici koji putuju kroz krvotok i utječu na funkcioniranje stanica i organa.Neke uobičajene endokrine žlijezde i hormoni uključuju:

  • Hipofiza: Ova žlijezda, smještena u dnu mozga, proizvodi nekoliko hormona koji reguliraju različite funkcije, uključujući rast, metabolizam i reproduktivnu funkciju.Također proizvodi hormone koji stimuliraju druge endokrine žlijezde.
  • Štitnjača: Ova žlijezda, smještena u vratu, proizvodi hormone koji reguliraju metabolizam i proizvodnju energije.
  • Gušterača: Ova žlijezda, smještena iza želuca, proizvodi hormone poput inzulina i glukagona koji reguliraju razinu šećera u krvi.
  • Nadbubrežne žlijezde: Ove žlijezde, smještene iznad bubrega, proizvode hormone kao što su adrenalin i kortizol koji pomažu tijelu da odgovori na stres.
  • Jajnici (kod žena) i testisi (kod muškaraca): Ove žlijezde proizvode hormone koji reguliraju reproduktivnu funkciju i razvoj.

Endokrinolozi – endokrinologija

su liječnici koji se specijaliziraju za dijagnosticiranje i liječenje poremećaja endokrinog sustava. Često blisko surađuju s drugim zdravstvenim radnicima, uključujući liječnike primarne zdravstvene zaštite, medicinske sestre i dijetetičare, kako bi svojim pacijentima pružili sveobuhvatnu skrb.